2013/01/30

Ciao Ciabatta!Kun mulla tätä luppoaikaa nyt näyttää olevan, niin teinpä tuossa eilen sit viel Ciabattaa samaisesta Richard Bertinetin Leipää monella tavalla-kirjasta. Alkufiilikset oli kyl et mitähän tästä tulee, kun aloin valmistaan leivän juurta edellisenä päivänä, mut summa summarum noi onnistu aika hyvin. Ei nyt mitää valioyksilöitä ulkomuodoltaan, mut annettakoon itselleni anteeksi ku ei oo vielä tullu hankittua leipälapiota, jolla sais kätevästi isommatkin leivät uuniin, niin ettei ne totaalisesti linttaannu tai menetä muotoaan ennen uuniin pääsyään. Jos tätä vauhtia jaksaa noit leipii himassa vääntää, niin eipä tarvi kaupasta ostella kuin raaka-aineet.
Ciabatta  ( 4 leipää )

Juuritaikina ( valmista edellisenä päivänä )

350 g jauhoja 
200 g vettä
5 g tuoretta hiivaa

(käytin vaaleiden vehnäjauhojen sijaan Luomu hiivaleipäjauhoja, joten leivistä tuli myös hieman tummempia)

Sekoita juuren ainekset tehosekoittimessa tai käsin 5 minuuttia, kunnes syntyy karkea taikina. Aseta se kulhoon,peitä löyhästi tuorekelmulla ja sitten leivinliinalla ja anna levätä vedottomassa paikassa  17-24 tuntia.

Taikina

450 g hiivaleipäjauhoja tai italialaisia leipäjauhoja
10 g tuoretta hiivaa
360 g vettä
50 g oliivi- tai avokadoöljyä
15 g suolaa

Voiteluun oliivi-tai avokadoöljyä ja jauhoja pinnalle

Valmistus:

• Muista panna uuni päälle ainakin tuntia ennen taikinanvalmistuksen aloittamista, jotta uunin lisäksi keittiö ehtii lämmetä.
Tee taikina mieluiten käsin. Pane jauhot sekoitusastiaan ja hiero hiiva joukkoon. Kaada juuritaikina kulhoon, lisää vesi, öljy ja suola. Sekoita huolellisesti. Kun taikina ei enää tartu kulhon reunoihin,siirrä se kaapimen avulla työtasolle ja työstä taikina. (ks. video 4:00 eteenpäin...)

                                           

• Öljyä kulho ohuelti oliivi-tai avokadoöljyllä, aseta taikina siihen ja anna levätä 1,5 tuntia leivinliinan alla peitettynä, kunnes se on kohonnut ja tuntuu kuplaiselta ja keveältä.

• Jauhota työtaso kunnolla vehnä- tai maissijauhoilla ja siirrä taikina sille yhtenä palana kaapimen avulla.
Jauhota taikinan pinta. Painele taikinaa kevyesti ja hellävaroen ja tee siihen pieniä painaumia sormillasi. Jaa taikina neljään suurin piirtein samankokoiseen kaistaleeseen ja taita ne kolminkerroin ( kuten videossa kohdasta 13:10... ) eli taitat toisen puolen taikinasta keskiosaan ja painat kämmenellä sen yhteen alaosan kanssa. Taita sitten toinen reuna keskelle ja paina vastaavasti. Taita lopuksi taikina pitkittäin puoliksi ja yhdistä liitoskohta, ja lopputulos on pitkulainen.

• Aseta pitkulat hyvin jauhotetun leivinliinan päälle. Peitä leivinliinalla ja anna kohonta 30-45 minuuttia.

• Poimi yksi ciabatta kerrallaan, käännä ympäri, venytä pituussuunnassa pikkuisen kerrallaan ja aseta sitten jauhotetulle uuninpellille tai leipälapiolle. Leipä saa tunnusomaisen tohvelimaisen muotonsa juuri venyttämisestä. Sumuta uuniin vettä ja liu'ta ciabatta nopeasti leivinkivelle tai uuninpellille. Alenna uunin lämpötila 220'C asteeseen ja paista leipiä 20 minuuttia, kunnes ne ovat väriltään vaalean kullanruskeita.

Ja eiku syömään...


3 kommenttia:

 1. Oi nam, näyttää hyvältä! alko tehdä mieli sämpylöitä ja itsetehtyä leipää muutenkin..! :)

  http://mmilya.blogspot.fi <- saa tulla moikkaamaan ja liity ihmeessä lukijaksi jos tykkäsit! (: tänään vielä käynnissä 30€ lahjakortin arvonta!

  VastaaPoista
 2. Oli vaivan arvoisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa ja kiva että ohjeen kautta onnistui. Sitten vaan hapanjuurta aluille ja uutta leipää uuniin :)

   Poista

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.