2013/05/26

Daft Punk - Random Access Memories. Uus albumi, uudet saundit.

Finally! 8 vuoden pitkän odottamisen jälkeen ranskalainen duo Daft Punk, julkaisee viimein heidän neljännen studioalbuminsa Random Access Memories:en. Onpa sitä saanu kyllä odottaa pitkään ja ehkä snadisti pelonsekaisin tuntein. No nyt on sit haettu Iso Roban Stupidosta uus lätty haltuun ja ja ja...no ei se ainakaan samanlaista ole kuin edelliset albumit. Ensialkuun olin hetkittäin vähän jopa pettynyt tähän kauan odotettuun levyyn, mutta kun levyy kuunteli ajan kans kunnolla läpi,  alkoi vaikeammatkin tai erikoisemmat biisit aueta ja istua osaksi levyn kokonaisuutta. Ei passaa heti heittää kirvestä kaivoon, onhan nää kypärävelhot aikojen saatossa jo  takonu pari repullista hittejä plakkariin, joten kyl se Daft-fiilis sielt löytyy.Timanttisia hittejä levyltä löytyy useampikin tsipale, omiksi suosikeiks nousee biisit kuten Giorgio By Moroder, Fragments Of Time, Doin' It Right ja tietty nyt sinkkulohkasu Get Lucky, mikä ei musta oo kyl ainakaa levyn paras biisi, mutta ehkä musiikin valtavirtaan istuvin. Uusin albumi kyl loppupeleis täydentää hyvin Daft Punkin yksilöllistä saundia, joskin aika erilaisella äänimaailmallaan/tyylillään kuin aikaisemmat electronisemmat levyt, mut vaikka odotinkin toiveissani jotain Homeworkin, Discoveryn tai Human After Allin kaltaista albumia, nii mitäs sitten jos saundi olisikin ollut liian paljon sitä samaa "vanhaa", oisko se ollu sitten mitään uutta odottamisen arvosta, ei ehkä. Kyl tää menee mulla osaks Daft Punkin timanttista kokoelmaa yhtä lailla. 

Saundillisesti uusi albumi on kyllä tosiaan melko erilainen kuin aikasemmat albumit. Uusi levy on mikstuura kasaridiscoa, pehmo rokkii, poppii, löysää slovaria ehkä hitune jazzii ja jotain säväyksii folkkii. Vähemmän samplei, enemmän aitoja instrumentaaleja. Joistaki kappaleista tulee mieleen toinen ranskalainen posse Phoenix, (esim. Fragments Of Time) kun taas jotku biisit on vain eeppisen tunnelmallista electromaalailua. Mitä enemmän biisei kuuntelee, sitä enemmän niistä löytää uusia saundeja ja sisältöä. Uus levy on kyl oikeastaan melko hyvä vastakohta vanhemmille levyille ja toimii siten kyl tuoreena uutuutena Daft Punkilta. No eipä sinänsä ei kait sellasta bändiä ookkaa, jonka kappaleista ei tulis äänimaailmaltaan mieleen joku toinen bändi. Albumi itsessään on täynnä vierailevia musiikkimaailman tähtiä, tuottajia ja säveltäjäveteraaneja kuten, Nile Rodgers, Todd Edwards, Panda Bear, Pharrell Williams, Julian Casablancas, Chilly Gonzales. 

Isona Daft Punk fanina, mää oon kyl varmaa just sit vanhana gubbena lapsille kähiällä äänellä, tärisevin käsin kepillä tahtia lyöden et "tämä on kuulkaat sitä oikiaa diskua sillon ku minä olin nuari" ja laitan vinyyliltä soimaan Daft Punkin Around The World:n..."Pliis Pappa älä viitti aina soittaa tota samaa renkutusta, me ollaan kuultu se jo sata kertaa..."Mitä albumin kuvalliseen/graafiseen puoleen tulee se onkin taattua Daft Punkkii. Makia soittolista-vihkonen biiseineen ja hienot graafiset piirrustukset Daftien kypärien yksityiskohdista yms. muuta spekutusta. LP:n kansien keskelle aukeaa hohdokas spacesyntikka. Herkkuva.


Uuden albumin myötä joutui tietty vähän tekeen päivitystä seinällä oleviin vinyylikehyksiin. Buy it...play it...hang it...enjoy it.


Tähän täytyyki viel muuten mainita aiemmin postaamani juttu noista vinyylikehyksistä, joita nykyään saa myös siis Ikeasta. No sieltäpä niitä sit kourallinen testiin ja yhden avatessani huomasin et jaa näähän on ihan eri mallisia. Kehyksen alumiininen reuna on tehty oudosti viistoksi ja kooltaan kehys heittää sentin verran isompana verrattuna noihin Urban Outfitterssin kehyksiin, ei hyvä ellei nyt sit osta kaikkia uusiks Ikeasta. Ei pysty lähteen sotkeen kahta mallia sekasin, vaikkakin noissa Ikean kehyksissä oli huomattavasti  järkevämmin suunniteltu kiinnitysmekanismi kuin UO:n kehyksissä, plus että Ikean kehykset maksoi kolmasosan hintaltaan. God dammit, Houston we have first world problem.


Tuosta uutta Daftia korville, jos et ole vielä kuullut niin kuuntele.

Daft Punk - Giorgio By Moroder. 
Kylmät väreet lyö iholle 1:52 kohilla joka kerta.


Daft Punk - Doin' it Right


Daft Punk - Fragments Of Time
Translation: 
Daft Punk's new Random Access Memories album. 
It's good, it's different, Daft Punk it is.1 kommentti:

  1. Olipas kattava arvio tästä levystä, huomaa että oot vanha DP-diggailija!

    Häpeälseni pitää tunnustaa, että levyä en ole vielä kuunnellut, jotain hyvin satunnaista Radio Helsingillä vilahtanutta raitaa lukuun ottamatta. Mutta tässähän sitä on nyt sitten juhannuksena aikaa pumppailla.

    VastaaPoista

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.