2013/09/04

Jauhoinen reissu Malmgårdiin.

Leipomisen yksi olennainen ja tärkeä raaka-aine on jauhot, se käyttääkö markettien perusjauhoja vai sijoittaako hieman luomumpiin raaka-aineisiin on tietty makuasia. Itse pyrin aina hankkimaan luomua, joskus ehkä vähän kauempaakin riippuen nyt mitä haluaa. Mitä jauhoihin tulee, luomujauhoissa on mielestäni enemmän makua ja niiden ravintoarvotkin ovat paremmat, ei lisäaineita tai jauhoparanteita sotkemassa kokonaisuutta.

Leipomisen alkuvaiheissa hankin jauhot aina pääsääntöisesti Eat&Joy Maatilatorilta Kluuvista, mutta he myivät jauhoja vain yhden tai kahden kilon pusseissa, joten määrällisesti ja kilohinnaltaan se oli suht kallista ja kun kerran leipää ja muita herkkuja leivotaan, niin ei siinä kaks kiloo riitä mihinkään. Maatilatori myy myös Malmgårdin jauhoja mutta ne ovat samoin kilon tai kahden kilon pusseissa. Sitten taannoin kaveri kertoi, että oli jollain Porvoon reissulla käynyt vierailulla Malmgårdin kartanossa ja siellä oli ollut myös myymälä, josta pystyi ostamaan paikallisia Malmgårdin viljatuotteita isommissakin erissä.

No juttu jotenkin unohtui toviksi, kunnes oltiin lähdössä viikonloppuvierailulle Askolaan ja asia tuli taas mieleen että josko kävis samalla reissulla myös siellä Malmgårdissa kun lähellä oltiin. Kartano sijaitsi noin puolen tunnin ajomatkan päässä, joten päätimme käydä chekauttaan pitäjän. Paikka oli huikeen idyllinen ja henki maalaistunnelmaa joka heinänkortta myöten. Viljapeltojen ympäröimänä vanhat kartanorakennukset sekä navetat kutsui tutustumaan paikkaan tarkemmin, mutta jätetään se nyt toiseen kertaan, nyt niitä jauhoja hei. 


Jauhoja myydään myymälässä niin pienissä kuin isommissakin säkeissä. Itse ostin kerralla "vähän" enemmän, 15kg vehnäjauhoja sekä 5kg ruisjauhoja, eipä tarvi ostaa ihan heti lisää. :D Kilon jauhopussit maksoi 2,50€:a, isommat määrät jauhoja jauhettiin paikanpäällä tuoreeltaan myllyssä, se on tuoretta jos mikään. Monipuolinen jauhovalikoima kattaa aikalailla koko viljakirjon ja jauhoja on tarjolla karheimmasta jauhatuksesta hienoimpaan. Kartanopuodista löytyy myös pienempi mylly, jossa asiakkaat voivat halutessaan jauhattaa  jauhot itse.

Myymälän hyllystä löytyy vehnä-, maalaisvehä, kaura-, ruis-, ohra-, speltti sekä emmerjauhoja. Viljatuotteiden lisäksi valikoimasta löytyy myös herkullisia hilloja, mehuja, viinietikkaa, rypsiöljyä ja sokerina tai paremminkin hiivana pohjalla Malmgårdin oman panimon oluita sekä siidereitä. Raskaan "shoppailun" jälkeen voikin siis huuhdella jauhopölyt alas kurkusta lasillisella huurteista. Kippist vaan.
Sitten vaan jauhosäkit autoon ja nokka kotia kohti. Kiitos Malmgård, tulemme uudelleen.


Translation:

Weekend visit to my wife hometown and small detour to Malmgård to get some fresh local flours for baking.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.