2013/10/18

Pizzaperjantai.

Viikonloppua pöytään ja vähän suolasta sen kylkeen. Sain muutama kuukausi sitten Instagramin kautta eräältä kulinaristilta pizzaohjeen, kun ihastelin hänen luomuksiaan ja kyselin millaista ohjetta hän taikinaan käyttää. No nytpä sitte tuli ohje testattua ja hyvin näytti onnistuvan. Pizzataikinoissa kuten leivissäkin, haaveena on aina onnistua valmistaa se muhkeasti kohonnut, rapeareunainen pizza, joten man's gotta do what a man's gotta do.


Alkuperäisessä taikinaohjeessa käytettiin italialaisia jauhoja nimeltä Molino Caputo Tipo 00 sekä perus kuivahiivaa, mutta itse suosin tuorehiivaa ja hapanjuuren käyttöä, joten kokeilin tehdä pohjan käyttäen molempia. Jauhot jota käytin oli Malmgårdin sihti vehnäjauhoa. Hapanjuuresta taikina saa makua ja luonnetta, tuorehiiva hoitaa kohottamisen, kuten tietty myös hapanjuurikin. Taikinan voi tietysti tehdä ilman hapanjuurtakin, mikäli sitä ei kotona satu kaapissa muhimaan. Tässä tapauksessa halusin kokeilla ihan mielenkiinnosta miten juuri vaikuttaa taikinan makuun ja kohoamiseen.MUHKEA PIZZATAIKINA ( 3 pizzapohjaa)


• 500 g vehnäjauhoja (mieluiten luomua)
• 325 g vettä
• 10   g merisuolaa
• 7     g tuorehiivaa
• 50   g aktiivista hapanjuurta
• 10   g oliviiöljyä

- Sekoita kaikki ainekset keskenään, paitsi suola.

- Suosittelen käyttämään yleiskonetta. Sekoita taikinaa 2 minuuttia hitaalla nopeudella, kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoilta.

- Anna taikinan levätä kulhossa 10 minuuttia, jotta jauhot saavat imeä nesteen rauhassa itseensä.

- Lisää suola

- Sekoita 5 minuuttia keskinopeudella ja sen jälkeen vielä 2 minuuttia hitaalla nopeudella.

- Taikinan oikeanlaisen sitkon valmistumisaika riippuu paljon yleiskoneesta tai jauhoista, joten välillä kannattaa kokeilla aivan käsin taikinan elastisuutta ja ottaa siihen sormituntumaa. Itse testaan taikinaa siten, että otan sitä käsiin ja venytän ohuelti nähdäkseni "joustaako" taikina hyvin ilman ettei se repeä.

- Mikäli taikina irtoaa hyvin kulhosta ja näyttää sileältä sekä notkealta, muotoile se pyöreäksi palloksi ja siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon. Suojaa kulho kannella tai tuorekelmulla.

- Anna levätä lämpimässä paikassa noin 1½ - 2 tuntia tai kunnes se on kooltaan kaksinkertainen.

- Flipauta kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se haluamaasi osiin. 
Itse tein taikinasta 3 pitsaa, jotka oli aika hyvän kokoisia, mutta voihan siitä tehdä vaikka kaksi todella muhevaa perhepitsaa jos uunissa riittää leveyttä.

- Pyöritä taikinapalat pyöreiksi, sileiksi palloiksi, heitä jauhoja päälle ja laita kohoamaan sivuun vielä noin tunniksi. Peitä taikinapallot joko liinalla tai tuorekelmulla, jotta pallot eivät pääse kuivumaan kohoamisen aikana.

- Laita uuni lämpiämään 250'C ja mikäli sinulla on leivinkivi käytössä, niin se myös uuniin kuumenemaan. Voit käyttää kiven sijasta myös uuninpeltiä siten, että laitat sen uuniin lämpenemään ja uunin ollessa hot as hell, flippaat pitsan leivinpaperin kanssa pellille. Kuuma leivinkivi tai pelti antaa pizzapohjalle hyvän potkun kohoamisessa ja rapeat reunat.

- Pyöräytä pizzapohjat ja heitä lisukkeet päälle, paista about 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä. 

Buon appetito!


Vinkkendaali! Ohessa on hyvät videot leipuri Martin Johanssonilta, kuinka pyöritellä pizzataikinat palloiksi, sekä kuinka muotoilla itse pizza. Tsekkaa.

                                       

                                       


Long story short:

Weekend is here, baking some pizza and it was good. Five enthusiastic thumbs up.

2 kommenttia:

 1. Vinkiksi muuten, että Museokadun Hella&Herkusta saa nimenomaan pizzan tekoon tarkoitettuja italialaisia jauhoja. En muista olivatko ne karkeudeltaan 00. Mutta kuulema juuri oikeanlainen sekoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, hei kiitti vinkist. Pitääpä käydä kattoon millasta lajia ne myy siellä.
   Tosi hyvin onnistu kyl myös noilla Malmgårdin sihti vehnäjauhoillakin. Tuoreeltaan jauhettuina ja erittäin hienojakoista sopiva sitko.

   Poista

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.