2013/02/11

Kalkkilaivan kapteeni.


Viime viikolla tuli käytyä pyörimässä Kluuvin kauppakeskuksen Eat & Joy:n Maatilatorilla.
Syy miksi lähdin käymään Maatilatorilla, oli myymälän runsas luomujauhojen tarjonta. Myymälässä on tarjolla melkoisen laaja kirjo valmiiksi pussitettuja jauhoja tai sitten voit reippaana jyväjemmarina heinäsuussa jauhaa tuoreet jauhot itse, myymälän omilla myllyillä.  

Itsejauhetut jauhot myymälässä olevista jyvistä olivat muistaakseni kilohinnaltaan hieman edullisempia kuin valmiiksi pussitetut, mutta en lähteny tällä kertaa ihan niin perinpohjin toteuttaan jauhojen hankintaa. Lisäks kyl vähän kuumotti ajatus alkaa koheltaan sen jauhomyllyn kans, näin jo sieluni silmin kuinka koko osasto lävähtää mun jäliltä ruisjauhojen peittoon ja meikä takki päällä sen keskellä kalkkilaivan kapteenina, morjens jauhoja tääl vaan vähä duunailin, ei mitään nähtävää...

Hetken siin sit valikoimaa poreillessani päädyin näihin kahteen 2 kilon "säkkiin" ruis- ja puolkarkeeta vehnäjauhoo siis. 2kg säkki maksoi 4,70€/kpl, en nyt muista mitä perusjauhot jossain marketissa maksaa, ei varmaan näin "paljon", mut tässäpä ei oo muuta kuin sitä ittiään eli tuoreita jauhoja, ilman jauhoparannetta tai muuta shaibaa. Myös huomioitavaa on, että jauhojen säilyvyysaika on lyhyempi, mutta tosi leivänkääntäjällä pari kiloo jauhoo menee aika äkkii joten no worries. Tarttuipa myymälästä mukaan pari tuoretta Lapin perunarieskaakin, jotka on kyl niin törkeen hyviä, suosittelen ehdottomasti maistaan.


Nuff said :) Buahhah hah hah...

Toinen syy miks just luomuu oli se, että ajattelin laittaa leivän juuret kehitteille ja siihen mieluiten käyttäis raaka-aineina tuoreempia ja vähemmän teollisia ainesosia. Juurta jaksain hommiin siis kirjaimellisesti. Todella hyvät ohjeet näiden leipäjuurten valmistamiseen löysin Jauhot Suussa-blogista eli  ruishapanjuuri ja vehnähapanjuuri olis proggiksen nimi. Ei mitää hajua tuleeko juuret onnistuun mut yrittänyttä ei laiteta.


  

Tässä eilen muhimaan laitetut juurenalut aka oksuvellit :) Todella houkuttelevan näkösiä kavereita, eipä juuri, hehehe. Sit vähän "ruokitaan" niitä jauhoil ja vedel ja takas kelmun alle muhimaan seuraavaan päivään. Kokonaisuudessaan juuren valmistuminen kestää 4 päivää eli ei mitään nopeeta hommaa ja sitte kun sen voi onnistuneesti ryssiä pilalle niin reisille menee, mutta ei nyt tässä vaiheessa vielä panikoida.


Palataan astioille kun vellit on edistyneet. Nyt lähen leipoon pari Ciabattaa, eilen tekeytyyn laitettu taikina huutelee keittiössä...ei ku se onkin mun maha joku mouruaa. Mörjens.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.