2013/02/24

Pakkaspäivä Tukholmassa

Viikonloppuna käytiin vaimon kaa pyörähtään päivä Tukholmassa "ilmasella" laivaristeilyllä, no ilmaseksihan se ei kyllä tuu kun syö ja juo ja ja ja...pakkohan se aika johonki on käyttää :)  eniveis Tukholmaan meren tuolle puolen. Näköjään ei oo liian pitkä aika edellisestä kerrasta laivalla, kun se laivameininki on vaan jotenkin niin puuduttavaa. Teinivuodet jo taakse jättäneenä, ei jaksa alkaa tinaan sitä viinaa ensimmäisenä laivaan astuttuaan ja sit krapuloissa lähtä aamulla  haahuileen Tukholman katuja, juu ei. Vähän rennosti murua rinnan alle buffetissa, viinii ja sit kylläisenä puhalteleen johonki laivan soffalle kuuntelemaan laivabaarin 90-luvulle jämähtänyttä soittolistaa. Hauskaa irtiottoa arjesta merellä, mutta sais siellä enemmän olla viihdettä matkustajille.

Tukholmassa tulee käytyä liian harvoin, vaikka se onkin suht lähellä. No onneks tällasia randomreissuja tulee välillä vastaan ja pääsee vaihtaan maisemaa muille maille. Päiväristeilyssä on sinänsä se huono puoli, että aika ei riitä suuriin shoppailukierroksiin Tukholman päässä, varsinkin kun siellä on käynyt niin harvakseen että ei muista missä mikäki liike sijaitsee. Kiertelyä helpotti hieman jo kotona netin kautta chekattujen myymälöiden sijainnit, joten let's go meininki päälle.Omissa karttamerkinnöissä oli mm. Scotch & Sodan myymälä joka sijaitsi MOOD Stockholm-kauppakeskuksessa, Urban Outfitters Biblioteksgatanilla, sisustuskauppa DesingTorget Kungsgatanilla sekä Illums Bolighus Hamngatanilla. Waiffil oli taasen listassa Hollister, TopShop ja Monki jotka löytyi sopivasti kaikki yhden katon alta Gallerian -ostoskeskuksesta Hamngatanilla. Samaisessa ostoskeskuksessa olis kyllä ollut monta muutakin myymälää koluttavana mutta joku toinen kerta. Scotch & Sodan myymälä oli pullollaan uutta ja raikkaan väristä kesämallistoa, houkutuksia hyllyt täynnä, ainoo mikä puuttui oliki se ylimääränen riihikuiva lompakossa joten fiilistelyshoppailulla mennään.

Jotain kyl tarttu mukaankin Denim & Supply Ralph Lauren:n myymälästä jonne eksyin ihan sattumalta MOOD:in myymälöitä kierrellessäni. Siistin näköistä, kulutettuu ja vintage tyylistä relettä myymälän täydeltä, mutta aivan jäätävillä hinnoilla paitsi alehyllyllä jossa kaikki tuotteet olivat sopivasti 50-70% alessa. Sieltä löyty mun hetkellinen akilleen kantapää eli tämä  huikee lampaanvillanen neuletakki. Neuletakissa oli sopivasti vähän burgunginrusehtavaa kuviota beigenvihertävällä pohjalla, ai että tällä mennään kylmät talvipäivät ja myöhemmin kesäl viileet illat tuon tuosta. Satunnaisista löydöistä tulee kyl voittajafiilis :)

Toinen hauska löytö tuli vastaan SPITI -nimisessä sisustuskaupassa joka oli myös tuolla MOOD Stockholm kauppakeskuksessa. Myymälä muistutti tyyliltään ja tuotevalikoimaltaan hieman Peroban, Mokon ja Indiskan risteytykseltä, mutta hyvällä tavalla. Kaikenlaista sisustustavaraa matoista, isoihin vintagekaappeihin ja hyllyihin. Silmään osui kuitenkin vähän pienemmät tavarat, nimittäin puiset kirjaimet. Kirjaimet oli tehty vanhoista Sisilialaisista kalastajaveneiden puurungoista. Aakkosia oli joka lähtöön, mutta päädyttiin omiin nimikirjaimiin M ja L. Kirjaimet natsaa aika hyvin lahon rapistuneine maalinpintoineen meidän turkoosinsinisen puulipaston kanssa joten ne pääsee sen päälle.


Hektisen kaupparallin jälkeen, joutui lepuuttaan jalkoja ja tankkaan uutta virtaa. Siihen löytykin oikein hyvä ja mieluinen pysäkki nimeltään Bröd & Salt. Leipomomyymälä sijaitsi samaisessa MOOD Stockholm kauppakeskuksessa. Herkullisen näköisiä ja täyteläisiä leipäannoksia tuoreesta leivästä. Ei mitään nahistuneita kurkkuja tai vettyneitä juustoviipaleita, vaan ihanan rapeaa leipää tuoreilla täytteillä joita oli myös reilusti. Toimii 6-0.


Uteliaisuuttani kyselin myyjältä mistä he hankkivat leipänsä myymälään ja hän yllätyksekseni kertoi, että leivät tulevat heidän omasta lähileipomostaan jossa kaikki leivät valmistetaan aidosta hapanjuuresta. Siltä leivät myös maistuivat ja näyttivät rapeine paistopintoineen sekä leipiin tehtyjen paistoviiltojen pohjalta. Richard Bertinetin Leipää kirjassakin mainitaan, että jokainen leipuri tai leipomo tekee leipiinsä ns. "allekirjoituksen" omitakeisilla leipäviilloilla. Harmittavasti aika ei enään siinä vaiheessa päivää riittänyt satunnaiseen vierailuun leipomossa joten jääköön se seuraavaan kertaan. Ehkä he myyvät myös omaa hapanleipäjuurtaan asiakkaille, niin pääsis testaan sitäkin omassa keittiössä, nähtäväksi jää.

Nyt taas takaisin kotona soffalla matkasta väsähtäneenä, mutta yhtä reissua rikkaampana ja köyhempänä. Menkääs käymään makumatkalla. Adjöö.

                                 
Translation: 
Weekend in Stockholm. Shop till ya drop.

Lähde:

2 kommenttia:

  1. Oisimpa ollut muukaanaaa...

    Ja hieno villatakki!

    VastaaPoista
  2. Tattist, täst tuli kyl heti mun suosikki villaryijy, löytö ja arjen voitto. :)

    VastaaPoista

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.