2013/04/05

Leipää pöytään. Brunkanin vaalea leipä.

Se on perjantain ja viikonloppua plakkariin. Väänsinpä tuosa aurinkoisen viikonlopun kunniaks tuoretta leipää. Tällä kertaan kokeilin Brunkanin vaaleaa leipää. Ohjeen  löysin aikoinaan Jauhot Suussa-blogista, josta oon bongannu monta hyvää leipäohjetta käyttöön. Ohjeen löydät myös jutun lopusta, joten herkutteles näil kuvilla ennen sitä :D

Brunkanin vaalea leipä on melko helppo valmistaa ja oiva viikonlopun brunssihenkinen aamupalaleipä. Leivän valmistaminen kylläkin edellyttää, että sinulta löytyy kotoa ruis- sekä hapanjuurta leivän tekemiseen. Edellisenä iltana jääkaappiin kohoamaan jätetty taikina on aamulla valmista poikaa uuniin. Ei muuta kuin kohonnut taikinamölli jauhotetulle pöydälle ja tasapuolinen kahtiajako. Näytetään vähän jauhoja taikinapötkylöille ja kuumaan uuniin. Ite käytän leivinkiviä ja tänään ne olikin neitsytajossa ensimmäistä kertaa, kun sain ne viimein hiottua käyttöön suht pitkällisen projektin jälkeen.



Rapsakka kullanvärinen kuori ja oikein maukkaat leivät paistui, kiitos ruis-ja hapanjuurten, jotka antaa leiville makuun syvyyttä ja aitoa fiilistä. High faiffit itelleni.


BRUNKANIN VAALEA LEIPÄ 
(2 isoa leipää)

500 g vettä
800 g vehnäjauhoja
  20 g juoksevaa hunajaa
  30 g merisuolaa
    5 g tuorehiivaa

1.päivä

Sekoita kaikki ainekset paitsi suola. Vaivaa koneella 10 min tai käsin tuplasti kauemmin.
• Lisää suola ja vaivaa vielä 5 min.
• Anna taikinan levätä 30 min.
Laita taikina öljyttyyn astiaan (esim. lasagnetyyppiseen uunivuokaan) Taita varovasti taikinan toinen reuna keskelle, taita sen jälkeen toinen reuna ensimmäisen päälle ja käännä kolminkerroin taiteltu taikina lopuksi ylösalaisin.
Kohota 30 min ja toista taitokset ja taikinan kääntäminen
• Peitä astia tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna kohota siellä yön yli.

2.päivä

• Esilämmitä uuni 250'C:een 
• Kumoa taikina varovasti jauhotetulle työtasolle ja leikkaa terävällä veitsellä pituussuunnassa kahteen osaan.
• Nakkaa taikinoiden päälle hieman jauhoja ja nosta joko leivinpaperilla peitetylle pellille tai suoraan leivinkivelle mikäli sellainen on käytössäsi.
• Nosta leivät uuniin ja laske lämpötila 200'C:een 
• Paista n.35 min ja anna kypsien leipien jäähtyä ritilällä.


Vinkki. Mikäli et omista lasagnetyyppistä uunivuokaa, taikinan kohotukseen käy todella hyvin esim Clas Ohlson:lta löytyy edullisia, muovisia säilytyslaatikoita eri koossa. Ite ostin 34x25x16cm kokoisen boksin, jossa on helppo tehdä vähän isompi taikina ja kannen saa kätevästi päälle jääkaappiin laitettaessa.


Hyvää ja aurinkoist viikonloppua kaikille!


Translation:
It's weekend again and time for sum baking action. 
Brunkan's white bread is name of the game.




2 kommenttia:

  1. Aaawsome! Teet leipäsi sydämellä *) Mehevän näköistä settiä, tekis niiin mieli maistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos. Kyllä kotona tehty leipä on vaan niin maukasta verrattuna kaupan "pullaan" ja onhan se tietty hauskaa hommaa kun saa vääntää ja kääntää. :) Siitä vain kokeileen.

      Poista

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.