2013/04/02

Ruisleipää aidoimmillaan.

Pääsiäisviikonloppu vietettiin vaimoni vanhempien luona "maalla" Askolassa. Viikonloppu käytettiin hyödyllisesti viilaten ja höyläten, tietty piti ottaa myös rennosti ja saunoo urakalla kun siihen oli hyvä mahdollisuus. Kaiken kikkailun ja nikkaroinnin ohessa tuli testattua myös kauan odotettua oikeaa leivinuunia. Täytyy sanoa et ei tuu kyl heti mieleen kellä olis kaupungissa leivinuuni, kun takatkin on aika harvojen herkkua urbaanissa betoniviidakossa. No nyt oli sit oiva tilaisuus kun ruisjuurikin oli tarkotuksella lähtenyt reissuun mukaan. Perjantaina esitaikinat muhiin ja lauantaina sitte hommiin. Leivinuuni klapei täyteen ja odotteleen.




Samalla odotellessa uuniin kuumenemista väänsin ruistaikinan yön läpi muhineesta esitaikinasta. Uunin kuumetessa parisen tuntia, leivät sai sopivasti kohota kaikessa rauhassa. Leivinuunin kans pelatessa lämpötila onkin sit aivan eri juttu kuin sähköuunilla paistettaessa. Tulikuuma leivinuuni  oli varmasti reilusti yli 300'c, villisti veikkaisin lähemmäs 500'c astetta, joten kun puut oli jo hiiltyneet täytyi hiillos kerätä uunista pois ja puhdistaa suurimmat tuhkat uunista, tässä tapahtui kirjaimellisesti se klassinen "viekää tuhkatki uunista" henkinen toiminta :D Kuuman hiilloksen pystyi kätevästi jälleenkäyttää edelleen siirtämällä ne leivinuunin pienempiin pesiin jotka taasen lämmittivät tarvittaessa uunin liesitasoja, jos ne nyt sen nimisiä on tällasessa old school versiossa.



Viimein kun uunin lämpötila oli laskenut lähemmäs 250'c astetta sai hyvin nousseet ruisleivät nakkaa uuniin paistumaan. Helppoa kun leivinuuni söi kerralla neljä leipää niin ei tarvinut paistaa erikseen useassa osassa. Leivät uuniin ja sit taas venaillaan tunteroinen. Sen verran joutui aika ajoin tarkistaan leipien paistumista ettei takimmaiset leivät täysin kärähdä pohjasta tai pinnalta uunin ollessa edelleen kuumempi takaosasta. Täytyy sanoa että jos tervan tuoksu on huumaava, niin tuoreen ruisleivän tuoksu on jotain aivan taivaallista, sitäkö sais pullossa kotiin niin ai että :D




Rapiaks paistuneet leivät ja hetkeksi ritilälle jäähtymään ja sit eiku syömään. Lasi kylmää maitoa ja voita päälle, arjen maksimaalinen voitto. Ei mitään lisättävää.


Jos joku on sattunu missaan ruisleivän valmistusohjeen niin tässä se vielä uudelleen. Jos malttia ja jauhosormia syyhyttää niin suosittelen ehdottomasti kokeileen, mikään kaupan limppu ei maistu näin hyvälle. Se on fakta.

100 % RUISLEIPÄ  (2 LEIPÄÄ)




1.Päivä 

Esitaikina

125g vettä
125g (aktiivista) ruishapanjuurta
200g ruisjauhoja

• Vatkaa kaikki ainekset paksuksi taikinaksi.
• Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä tai jossain missä on himpun verran lämpimämpää vähintään 12 tunniksi, mieluummin 24 tuntia tai 36 tuntia.

Esim. mikrosta saa hyvän kohoamispaikan taikinalle, kun lämmität ensin kupin vettä kiehuvaksi ja jätät sen mikron kulmaan taikinan kaveriksi. Luukku kiinni ja kohoamaan.

2.Päivä

Taikina

15g hiivaa
90g vettä
250g piimää
340g ruisjauhoja
15g merisuolaa

• Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta.
• Lisää esitaikina ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10 min.
• Lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa vielä 5 min.
• Anna taikinan levätä 60 min öljytyssä astiassa liinan alla.
• Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan.
• Muotoile taikinoista pyöreät leivät ja siivilöi pinnalle reilusti ruisjauhoja.
• Kohota leipiä kylmässä yön yli tai kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä (60-90min).
• Esilämmitä uuni 250'C:een.
• Nosta leivät kuumaan uuniin ja 5 minuutin jälkeen laske lämpötilaa 190'C:een. 
• Paista leipiä n.60 min ja anna jäähtyä ritilällä.

Vinkki. Rapean pinnan leiville saat, kun olet laittanut leivät uuniin niin suihkuta nopeasti sumutinpullolla vettä uuniin tai heitä uunin pohjalle n.0,5dl vettä ja sulje luukku. Kuuma vesihöyry antaa paistuville leiville rapean pinnan. 




Translation: 
Baking rye bread in real stone oven. Best thing ever.

1 kommentti:

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.