2013/02/07

Yrtittänyttä ei laiteta, Herbie 23.

Urbaanin betoniviidakon kerrostaloasukkeina sitä jää usein kaipaamaan omaa pihaa ja kasvimaata, jossa sais kädet mullassa möyrii maata ja ajanmittaa nauttia oman työn tuloksista. No tietty pääkaupunkiseudulla ois mahdollisuus hankkia myös pikku pläntti maata esim. siirtolapuutarhasta, mutta se taas menee jo vähän säätämiseksi ja tuskin on kovin halpaa hommaa. 

Pari vuotta sitte tuli hankittua sisätiloissa yrttien ja salaattien kasvatukseen, "kaupunkiviljelyyn" soveltuva Herbie 23:n. Kyseistä vesiviljely-teknologiaan pohjautuvaa laitetta myy IndoorGarden. Perus karvalakkiviherpeukalona on tullu kokeiltua kaikenmaailman ikkunaruukkuja ja sovelluksia melko huonoin kasvatustuloksin, johtuen ehkä suurimmalta osin Suomen lyhykäisestä kesästä ja vähäisen valon puutteesta varsinkin talvisin tai jotain, no seli seli kiisseli eivätpä ole rehut häävisti kasvaneet kerrostalon ikkunalaudalla ei, kunnes talouteemme rantautui Herra Herbie 23.


Ensimmäisen kerran näin kyseisen vekottimen Habitare messuilla 2010 ja olin saman tien ihan myyty,  shut up and take my money-mentaliteetilla.

Viimein kun laite tuli markkinoille ja myöhemmin kotitalouteemme, on se ollutkin kovassa käytössä. Laitteen käyttäminen on helppoa kuin pyörällä ajo, kunhan ensin lukee käyttöohjeet ja sisäistää vesiviljelylaitteen toimintamekanismin.Laitteessa voi kasvattaa kasvit aivan siemenestä asti tai käyttää kaupasta saatavia yrtti- ja salaattiruukkuja. Helpoin tapa aloittaa on tietty tuo kaupan kautta kotikasvatukseen-optio. Nerokasta kaiken kaikkiaan, taloudellisesti sekä ekologisesti järkevää jälleenkäyttömentaliteettia.

IndoorGardenin sivuilla sanotaan, että Herbie 23:een mahtuu kerralla 2-6 kasvia.  Omakohtainen kokemus on, että kasveista riippuen olen laittanut siihen 3 tai 4 ruukkua, koska muuten herbaalit on aivan kuin sillit purkissa. Tällä hetkellä pidän siinä kolmea ruukkua, mikä on ihan jees kahden hengen tarpeisiin. Kahdessa ruukussa on basilikaa ja kolmannessa chili & paprika kollabo, mutta siitä lisää myöhemmin.

Basilikat senkun rehottaa, joten se ois varmaan peston paikka. Nips naps.
Ensimmäiset testirehut taisi olla basilikaa ja ruukkusalaattia ja hyvinhän ne lähti kasvamaan. Tässä kun laitetta on vuosien mittaan käyttänyt on huomannut, että parhaiten ainakin itellä siinä kasvaa basilika tai muut vastaavat yrtit, johtuen ehkä siitä että niitä ei käytä kerralla niin paljon kuin esim salaattia. Salaattia kun kerran ruukusta nykäsee vähän enemmän kuin pari lehtee, niin eipä siihen mitään jää jäljelle seuraavaa kertaa varten ja uusien salaatinlehtien kasvamista saaki sit odotella. 

Viimeisin yrttitesti lähti tuossa vuodenvaihteessa käyntiin, kun otin huvikseni salaattia tehdessäni paprikan sekä chilin siemenet kodasta talteen ja laitoin siemenet itämään. No pari päivää meni ja siemenet lähti itään, tämän jälkeen upotin versot multaan, laittaen ne pieneen kaupan muoviruukkuun joka oli jääny yli jostain salaatista. Ainoo kämmi tuli siinä vaihees ku laitoin versoja multaan, että en enää muistanu kuka oli mitäkin, joten siellä on nyt chiliä ja paprikaa sekasin kasvamassa, jännityksellä odotellaan sit et kumpi oli ensin muna vai kana.


Yksi versoista on ottanu rökälevoiton kasvussa ja kyykyttä muita versoja varjoonsa, that bastard. Nopeet syö hitaat.

Basilikasta sen verran, että se on kyllä osoittautunut hyväksi maustekasviksi. Se kasvaa melkoista vauhtia, joten kahdesta pensaasta voi vaivatta pyöräyttää aika ajoin kotitekoiset tuorepestot, joka maistuu kyllä aivan naurettavan hyvälle kaupan pestoihin verrattuna. Omat basilikat olen "jatkokasvattanut" kaupan basilikaruukuista, molemmat ovat nyt about puolen vuoden ikäisiä. Aikaisemmat kaverit oli jo yli vuoden ikäisiä, mutta joutuivat saattohoitoon pitkän lomareissun seurauksena. 

Pitkäikäisistä rehuista on siis mahdollista puhua ja jos miettii, että montako kertaa joutuisi kaupasta ostaan uuden yrttipuskan sitä tarvittaessa, nyt kun kotona on aina sitä valmiina poimittavaksi pöytään. Kyllähän siinä säästöä tulee ajanmittaan, olettaen tietysti että ruokaympyrääsi todella kuuluu myös jotain vihreää salaatin tapaista.

Mitä Herbie 23:n huoltamiseen ja ylläpitoon tulee, niin sekään ei liikoja vaadi. Vettä laitteeseen tulee lisätä riippuen kasvien janoisuudesta, itse lisään ehkä noin 5 päivän välein. Veden kulutusta on helppo seurata Herbien sisäkulmasta, jossa näkyy vedenpinnan korkeus. Koko laitteen kiertävä vesi tulee vaihtaa 3-4 viikon välein, ehkä aikaisemminkin jos vesi on todella sameaa tai multaista. Puhdistaminen on suht helppoa kun kaikki irralliset muoviosat voi laittaa astianpesukoneeseen jolloin tarvitsee puhdistaa vain itse "kaukalo" suit'sait se on siinä. Puhtaan veden vaihdon yhteydessä veteen kannattaa lisätä kasvuravinne joka antaa kasveille vedestä kaikki tarvittavat ravinteet ja potkua päivään :)


Toinen tärkeä osa vesiviljelutekniikan lisäksi kasvien kasvamiseen on oikeanlainen valo. Herbiessä on siis kasvislamppu joka tarjoaa kasveille oikeanlaisen valospektrin kasvuun. Mikäli ei halua joka välissä nykiä töpseliä seinästä, kannattaa tähän hommaan hankkia valoajastin. Esimerkiksi Clas Ohlsonilta löytyy suht halvalla. Itellä on tällanen digitaalinen miniajastin johon saa ajastettua vaikka jokaisen viikonpäivän erikseen.



Seuraavaksi olenkin poreillut, että mitähän kaikkea tällä voisi kasvattaa perusyrttien lisäksi? Miten olisi esim. pensasmustikka tai mansikka. Entä onnistuisiko karviaismarja tai jokin muu vielä eksoottisempi hedelmä kuten vaikka Goji-marja.   Hmm...



          Lähde ja kuvat: 
          IndoorGarden
          Clas Ohlson



15 kommenttia:

  1. Me ollaan kans harkittu tätä, mutta vielä jäänyt hankkimatta.. Tuorepestot jne kyllä houkuttaisi ja kaupasta ostettu basilikaruukku nahjistuu vesilasissa jo parissa päivässä.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen kyllä Herbien adoptoimista talouteen :) Hauskaa ja helppoa puuhaa yrttien kanssa ja pidemmän päälle taloudellinen ratkaisu, jos tulee yrttejä tai rehuja käytettyä ruuanlaitoissa. Kolme tai neljä suosikkiherbaalia kasvamaan laitteeseen ja voi unohtaa kaupasta ostamiset tykkänään.

    VastaaPoista
  3. Herbie on minulla käytössä chileillä. Hieman kauniimpi kuin muoviset bubblerini, jossa muut chilit ovat vesiviljelyssä. Kaunis ja kohtuu hiljainen. ;)

    VastaaPoista
  4. Melkoinen yrttitarha sulla Petra :), kun tuota chiliä oot kasvattanu, nii miten sen kans sit tulee toimia eli kun se tuossa kasvaa tuhisee, mutta missä vaiheessa se alkaa kukkia ja tuottaa ns. satoa. tarviiko valoaikaa lyhentää tms.
    Basilikahan nyt on helppo kun se syötävä osa tulee siinä samalla koko ajan mutta chili onkin toista maata. Perus paprikaa oon kasvattanu norppi ikkunaruukkumetoidein ja saanu ihan syötäviä paprikoitakin jo aikasemmin ennen Herbietä.

    VastaaPoista
  5. Meillä Zengrow johon mahtuu useampiakin ruukkuja kerralla: www.zengrow.com

    VastaaPoista
  6. Juu tutustuin tuohonkin merkkiin aikoinaan, mutta musta se oli muotoilultaan jotenki köpönen, eikä vakuuttanu mua samalla lailla ku toi Herbie. Meneehän tohon Herbieenki noita rehuja vaik kuinka monta, mut ite tykkään pitää sen hallittavissa kolmella kasvilla, neki tuppaa viel haarautuun.

    VastaaPoista
  7. Kannattaa perehtyä molempien laitteiden käytettävyyteen ennen kuin ostaa. Pelkän ulkomuodon perusteella ei laitetta kannata ostaa pitkäaikaiseen käyttöön.

    Selvittää kannattaa vedenlisäys väli, vedenvaihtotapa ja valaisimen säätömahdollisuudet.

    Jos haluaa työkalun eikä pelkkää koristetta suosittelen zeniä.

    VastaaPoista
  8. No mulla on ollut tuo Herbie käytössä vuodesta 2010 asti ja erittäin hyvin on asiaansa palvellut. Ei sillä mitään kansoja ruokita mutta kahden hengen taloudessa toimii vallan mainiosti tuoreiden yrttien ja muiden viherherbaalien lähteenä. Tykkään sen kulmikkaasta muotoilusta ja pelkistetystä tyylistä.

    VastaaPoista
  9. Hmm, they shut up and took my money. Eikä Herbie ole edes hyvä. Miten sitä lannoitat luonnonmukaisesti? Ne lannoitteethan on keinoshittiä.

    VastaaPoista
  10. They took my money and shut up. Eli yilasin, palautin, ei rahaa kolmeen kuukauteen. Nyt kun kovisteltiin, palauttivat sataseni. Minulle jäi toinen Herbie, joka ei mielestäni ole hyvä. En halua kasvattaa mitään keinolannoilla. Käytän siinä sitten kanankakkalientä vaikka sitä ei suositella.

    VastaaPoista
  11. Herbie23 sisäpuutarhalaitteen kokemuksia ja mieltymyksiä on varmasti yhtä monta kuin on käyttäjiäkin. Itse en kyllä ole löytänyt laitteesta vielä tähän mennessä mitään moitittavaa. Kasvit ja yrtit kasvaa tasaisesti ja voivat hyvin. Tuota "luonnonmukaista" lannoittamista täytyykin kysyä heiltä että mitä ravinnepussi kokonaisuudessaan sisältää. Kehitysehdotuksena vois IndoorGardenille varmasti heittää luonnomukaisesti valmistetun ravinnejauheen niin voisi sitte huoletta kasvatella. Vaikka melko valveutuneesti kasvattelen herbaaleja, niin tuota ravinnepussia en olekaan tullut ajatelleeksi että onko se kuinka keinotekoisesti valmistettua. Täytyypä kysyä heiltä aiheesta, hyvä pointti.

    Maalaisjärjellä ajatellen en usko että kanankakkaliemen käyttämisestä olisi mitään haittaa jos sitä käyttää, itellä tulee mieleen ehkä se haju sisätiloissa ja että tukkiiko se mahdollisesti Herbien vesipumpun kun kaikki ravinteet kiertävät sen kautta juurille.

    VastaaPoista
  12. Pitääkö kasvien juuret ujuttaa sinne alaosaan vai riittääkö että ne on siinä kasvualustan päällä ?

    VastaaPoista
  13. Juu siis jos sulla on esim kaupasta hankittu basilika muoviruukussa niin siihen vaan alustalle jossa se vesi virtaa. Mikäli olet hankkinut niitä kasvualustoja niin ne voi sijoittaa yhtälailla sille "vesitasolle".
    Kasvualusta kait ymmärtääkseni ajaa saman asian kun tuo ruukku jossa on multaa ja juurethan varmaan siitä leviää pitkin kasvualustaa. En oo käyttäny itse tuota kasvualustaa niin en varmaks lähe sanoon. Lukaise tuolta Indoorin sivuilta tarkemmin kasvualustan käyttö. :)

    http://indoorgarden.mycashflow.fi/category/55/siemenviljely-ja-esikasvatus

    VastaaPoista
  14. Kiitos vastauksesta! Aivan tarkkoja vastauksia ei löydy tuolta sivuiltakaan. Vielä mietein sitä asiaa että saako kaupan salaatti ja yrttiruukut laittaa tosiaan sellaisenaan ilman että multa otetaan niistä ruukuista pois ? Vai onko niissä nyt sitten turvetta...

    VastaaPoista
  15. Juu voi käyttää mullan kanssa tai vaihtaa tilalle turvetta. Itsellä on noi kaikki ruukut olleet multa sisältöisiä, mutta silloin veteen liukenee multaa ajan kanssa ja about 3 viikon veden vaihto on välttämätön kun vesi on jo niin sameaa. Helpommalla pääsee varmasti kun idättää siemenet/taimet kasvualustaan jossa juuret sitten saavat ravintonsa ja vetensä suoraan alustasta. Pääosinhan kaikki ravinto tulee siis veden kautta ja mullassa on vähän ajan päästä aika vähän mitään jäljellä. Mikäli vaihtaa mullan turpeeseen kannattaa multa murustaa/liuottaa pois veden alla juurista,ettei vaurioita juuria. Ainakin noissa kaupan ruukuissa juuret on jo useimiten ympäri ruukkua joten multaa on vaikea karistella pois.
    Ajattelin kyllä itsekkin laittaa seuraavat rehut kasvamaan joko kasvualustalle tai turpeeseen mullan sijaan, niin kiertävä vesi pysyy puhtaampana kauemmin.

    VastaaPoista

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.