2013/03/02

Leipä miehen tiellä pitää...


Ruisleipä, siihen ei kyl suomalaisella taida ikinä tulla övereitä niin etteikö sitä hetken kuluttua taas tekis mieli. Itellä ei ainakaan oo tullut vielä seinä vastaan, kuinkahan monta vuotta sitä on elämästä tullu murrettua muiden leipien ohella? Suhdeluku menis kyl itellä ainaki jotain 70 % ruisleipää ja loput sit jotain vaaleeta. Kauheeta jos joutuis vetään jotain vaaleeta pullaa leiväks joka päivä, no tietty leivän syömistä ei nyt suositella nykyään muutenkaan mut hei fuk it, meikä syö ainaki. On sitä ennenwanhaanki syöty ja hyvin on selvitty. No näissä leivissä ei ainakaan oo mitään teollisen tehtailun sormia pelissä, puhdasta ruisleipää. Hyvän ruisleivän ohjeen bongasin Jauhot Suussa-blogista joten jaan sen tässä etiäpäi kaikille kotileipureille. 


100 % RUISLEIPÄ


(2 leipää)

1.Päivä 
Esitaikina

125g vettä
125g (aktiivista) ruishapanjuurta
200g ruisjauhoja

• Vatkaa kaikki ainekset paksuksi taikinaksi.
• Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä tai jossain missä on himpun verran lämpimämpää vähintään 12 tunniksi.
Esim. mikrosta saa hyvän kohoamispaikan taikinalle, kun lämmität ensin kupin vettä kiehuvaksi ja jätät sen mikron kulmaan taikinan kaveriksi. Luukku kiinni ja kohoamaan.

2.Päivä
Taikina

15g hiivaa
90g vettä
250g piimää
340g ruisjauhoja
15g merisuolaa

• Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon kaikki muut aineet suolaa lukuunottamatta.
• Lisää esitaikina ja vaivaa pienimmällä nopeudella 10 min.
• Lisää suola, nosta nopeutta ja vaivaa vielä 5 min.
• Anna taikinan levätä 60 min öljytyssä astiassa liinan alla.
• Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan.
• Muotoile taikinoista pyöreät leivät ja siivilöi pinnalle reilusti ruisjauhoja.
• Kohota leipiä kylmässä yön yli tai kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä (60-90min).
• Esilämmitä uuni 250'C:een.
• Nosta leivät kuumaan uuniin ja 5 minuutin jälkeen laske lämpötilaa 190'C:een. 
• Paista leipiä n.60 min ja anna jäähtyä ritilällä.

Vinkki. Rapean pinnan leiville saat, kun olet laittanut leivät uuniin niin suihkuta nopeasti sumutinpullolla vettä uuniin tai heitä uunin pohjalle n.0,5dl vettä ja sulje luukku. Kuuma vesihöyry antaa paistuville leiville rapean pinnan. 


Nätti ku sika pienenä ♥

Hyvää viikonloppua. Enjoi.

1 kommentti:

  1. Herkullisen näköisiä. Mä joudun aina tyytymään vaan siihen ihanaan tuoreen ruisleivän tuoksuun, kun on vilja-allergia, mur. :)

    http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Mitäs tuumasit? Heitä kommenttia pöytään.

So what do you think? Comments are welcome.